10 hormoonverstorende stoffen om te vermijden tijdens de overgang

 Een Gids voor Vrouwen die kampen met klachten& overgewicht gerelateerd aan hormonen

Als je in de pre-menopauze of overgang bent, is het essentieel om aandacht te besteden aan wat je eet en welke producten je gebruikt. Hormoonverstorende stoffen kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op je hormonale balans, wat kan leiden tot vervelende symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. In dit blog bespreken we 10 veelvoorkomende hormoonverstorende stoffen die je beter kunt vermijden:

  1. Parabenen: Vaak gebruikt in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten, kunnen parabenen de hormoonbalans verstoren en worden in verband gebracht met borstkanker.
  2. Ftalaten: Deze chemicaliën worden gebruikt in plastic producten en kunnen de hormoonproductie verstoren, vooral oestrogeenniveaus, wat kan bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden.
  3. Bisfenol-A (BPA): Te vinden in plastic verpakkingen en voedselcontainers, kan BPA oestrogeen nabootsen in het lichaam en de hormoonhuishouding verstoren.
  4. Synthetische geurstoffen: Veel geurstoffen in parfums en lichaamsverzorgingsproducten bevatten ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen die het endocriene systeem kunnen beïnvloeden.
  5. Pesticiden: Residuen van pesticiden op groenten en fruit kunnen de hormoonbalans verstoren en worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen en hormonale disbalans.
  6. Triclosan: Een antibacteriële stof die vaak wordt aangetroffen in zeep, tandpasta en deodorant, kan triclosan de hormoonhuishouding verstoren en de schildklierfunctie beïnvloeden.
  7. Zware metalen: Blootstelling aan zware metalen zoals kwik, lood en cadmium, vaak aanwezig in vervuild water en bepaalde vissoorten, kan leiden tot hormonale ontregeling.
  8. Perfluorverbindingen (PFC’s): Deze chemicaliën worden gebruikt in anti-aanbakpannen en waterbestendige materialen en kunnen de hormoonbalans verstoren, vooral de schildklierfunctie.
  9. Fosfaten: Veel voorkomend in bewerkte voedingsmiddelen en frisdranken, kunnen fosfaten de hormoonproductie verstoren en worden in verband gebracht met obesitas en metabole stoornissen.
  10. UV-filters: Chemische UV-filters in zonnebrandcrèmes kunnen de hormoonhuishouding verstoren en worden in verband gebracht met verstoringen van het endocriene systeem.

Het vermijden van deze hormoonverstorende stoffen kan helpen om je hormonale balans te behouden tijdens de pre-menopauze en overgang. Kies daarom voor natuurlijke en biologische producten, eet een gezond dieet en vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Jouw hormoonspiegel balanceren tijdens deze levensfase is van het grootste belang, en het vermijden van deze stoffen kan een grote stap zijn in de richting van een gezonder en evenwichtiger leven.

GerelateerdeBlog Posts

Chat openen
1
Welkom bij Sportdiva waarmee kunnen we je van dienst zijn?